sreda, 23. januar 2008

Muzeji povezujemo: ADVENTISTI


Včeraj smo s priložnostno zasedbo News Wing Quartet popestrili program ob otvoritvi razstave "Krščanska adventistična cerkev v Mestnem muzeju Ljubljana" v sklopu projekta Muzeji povezujemo. Zapeli smo dve pesmi, najprej 'Gospel Medley', ob samem zaključku prireditve pa še 'Naj gorijo majhne lučke'.
Ob otvoritvi je avtorica projekta Janja Rebolj povedala: "Spoznavanje veča medsebojno razumevanje in spoštovanje različnosti. Mestni muzej Ljubljana želi v prenovljeni palači ponuditi prostor in s svojim delom prispevati tudi k tej tematiki in tako vplivati na boljše poznavanje drugačnosti v prestolnici, ki naj prinese kvalitetnejše in strpnejše sobivanje." V sklopu projekta različne verske skupnosti z razstavo predstavijo bistvene sestavine njihovega prepričanja, verovanja, vsakodnevnega življenja in praznikov. V teh dneh se bodo tako predstavili adventisti, ki letos obeležujejo 100. obletnico prisotnosti na slovenskem. Ta obletnica pa sovpada s še eno pomembno obletnico, saj letos mineva 500 let od rojstva osrednje osebnosti reformacije na slovenskem, Primoža Trubarja.
Če vas je kdaj zanimalo, kako izgleda sodoben protestantizem, ki vključuje priznavanje avtoritete učenju osrednje knjige krščanskega sveta, je obisk v Mestnem muzeju idealna priložnost, da se seznanite s to manj znano versko skupnostjo, ki že stoletje uspešno soustvarja multiversko okolje pri nas. Muzej je s pomočjo študijske skupine v sodelovanju z upravo cerkve pripravil pregledno razstavo s pestrim kulturnim programom - več informacij o samem dogajanju lahko najdete na povezavi Muzeji povezujemo: ADVENTISTI.

Osebno / Zanimivosti:
- Pionir adventizma na slovenskem je bil Albin Močnik, dedek vsem bolje znanega Anžeja Dežana.
- Adventisti na bogoslužjih in nasploh v življenju dajejo velik pomen glasbi. Tako deluje kar nekaj glasbenih skupin in solistov, ki so tudi širše znane in med glasbenimi ustvarjalci po kvaliteti segajo v sam svetovni vrh. Naj naštejem samo nekaj najbolj prepoznavnih: Take 6, Naturally 7, Heritage Singers, Faith First, Wintley Phipps, Brian McKnight, Traces, Virtue, The London Adventist Chorale.
- Ozzy Osbourne je eden tistih, ki so nekdaj bili adventisti, pa jim potem ta identiteta zaradi svoje specifike ni več najbolj ustrezala. Od tod verjetno izvira tudi ime skupine Black Sabbath (šabat je judovska sobota, ob stvarjenju posvečen 7. dan, ki se ga adventisti po svetopisemskem izročilu še danes spominjajo).
- Med "pomembnimi" adventisti naj izpostavim Dr. Bena Carsona, ki je prvi uspešno operiral z glavama zraščena siamska dvojčka. Življenje in delo tega izjemnega človeka je opisano v knjigi Gifted Hands.
- Zdrav način življenja, ki ga prakticirajo adventisti, omogoča daljše in kakovostnejše življenje. O tem je pred kratkim pisala tudi revija National Geographic.
- V Ljubljani deluje študentski aktiv, ki v okviru skupine Free4U organizira različne vsebine za študente - svetonazorsko zelo neobremenjeno in zastonj seveda.
- Adventisti si prizadevajo za boljši svet, ki sprejema drugačnost in stremi k višjim idealom od materialnih. Ljubijo Boga in svoje bližnje, pomoč soljudem pa je ena od pomembnejših dejavnosti cerkve (ADRA).
- Tudi sam sem član Adventistične cerkve in redno obiskujem bogoslužja v krajevni cerkvi v Celju.
- Še dobro, da adventistični duhovniki živijo aktivno zakonsko življenje, saj me v nasprotnem primeru sploh ne bi bilo. Oba dedka sta namreč upokojena pridigarja.

Povezave:
(Mestni muzej v Ljubljani)
(Krščanska adventistična cerkev)

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

no sploh zadn del, da se lahko pridigar poroči, mi je zlo ušeč...
drugač pa neumestno: učeri sta bla vi2 z lubico v prispevku na PopTvju o vzržnosti pred poroko... :D zlo zanimiv :D hehe... k res tko govorijo, pol pa vi2, k sta se skor pojedla sred Prešerca... :D

nč, lepo se mej PEB

tejnula pravi ...

super ste bli ... gospel venček je res super, sm pa pogrešala zaključno akcijo z vžigalniki ;) predstavitev je pa tud super, mi je bla prav všeč ... kratko in jedrnato ... a must see za vse ...

Matej Virtič pravi ...

(->mojca)
jah, pri adventistih se poroka pridigarjem celo priporoča in neporočen pridigar recimo sploh ne more poročat drugih..sicer pa se najde velik takih zanimivih detajlov - krst odraslih s potopitvijo npr. ki so mi v primerjavi z drugimi cerkvenimi skupnostmi super! ;D

(->tejnula)
če si bla zlo pozorna, si opazla, da sm js nardiu akcijo na koncu..
me veseli, da ti je bla predstavitev všeč, js si jo grem jutr spet ogledat..

Marko Krajnc pravi ...

Matej: To pa ni res, da neporočen pridigar ne more poročiti drugih! NEPOSVEČEN pridigar ne more poročiti drugih! Pridigar pa je lahko posvečen tudi, če ni poročen...