petek, 11. januar 2008

The Real Bass


The Real Bass oz. Anders Jalkéus je basist vokalne skupine The Real Group. Gre za švedsko zasedbo, ki med vokalnimi zaseda zavidljivo mesto, saj gre brez dvoma za eno najodličnejših vokalnih skupin sploh.
Skupina deluje od leta 1984, kot svoj glavni vir navdiha pa člani navajajo glasbo Bobbyja McFerrina. Osebno sicer menim, da je v njihovi glasbi čutiti predvsem vpliv nekaterih pionirskih a cappella skupin, na primer The Singers Unlimited. Do odlične glasbe skupine TRG je tako prišlo z mešanico klasične a cappelle z veliko mero glasbene razigranosti in improvizatorne narave po Bobbyjevem vzoru. TRG je mešana zasedba treh moških in dveh žensk, ki z eno spremembo v zasedbi (originalno sopranistko Margareto je zamenjala prej nadomestna pevka Johanna) deluje še danes. V vseh teh letih je skupina nanizala več kot 2000 nastopov v mnogih državah po vsem svetu. Izdali so 12 albumov na Švedskem in nekaj albumov drugje. Veljajo za eno najbolj prodajanih a cappella skupin, nekaj let so po prodaji ploščkov bili celo na prvem mestu. Za skupino je značilen prijeten jazz s pridihom lahkotnega popa, včasih rocka, pogosto pa uporabijo tudi povsem nepričakovane motive.

Z družbo sem imel priložnost skupino slišati na njihovem koncertu v sklopu festivala "Vocal Jazz Summit" v Mainzu leta 2005. S tem je bila izpolnjena ena mojih velikih želja, saj mi niso dali miru, odkar sem prvič slišal njihovo glasbo. Zgornja fotografija pa ni bila posneta na tem koncertu, ampak sem se z enim najpomembnejših vzornikov na vokalnem basu imel priložnost pogovoriti na letošnjem tekmovanju a cappella skupin Vokal Total v Grazu, kjer je The Real Bass bil v vlogi strokovnjaka v žiriji. Kot zaljubljenec v glasbo skupine TRG sem za skupino Xplozion pred kratkim spisal eno meni najljubših "Walking Down The Street".

Walking Down The Street v originalni izvedbi:


Obiščite spletno stran skupine The Real Group!

2 komentarja:

Sašo Vrabič pravi ...

Ja, čisto noro, kaj naj rečem. Fotka je res pristna in vsako leto mi je žal, če nisem v Grazu. Upam, da The Real Group kdaj slišim v živo in da se kdaj pojavimo pred žirijo na odru v Grazu z Xplozion, ko bomo na to tudi pripravljeni. Letos zgleda, da je čas za ustvarjanje. Upam, da narediva veliko norih a cappella napevov, kot ji pred tem že Anders... ali vsaj 10% tako dobrih. Se že veselim :)

Matej Virtič pravi ...

(->vrabček)
ja, na njihovi strani sm videl, da majo po novem tud svoj a cappella festival na švedskem - mogoče se pred žalcem kr tja prijavimo.. ;D
bomo pa probali v graz it usaj na strokovno izpopolnjevanje spet..
do takrat pa upam da nama rata kaj fajnega sskladat ja, če nama pa zmanjka navdiha, lahk za ideje še vedno poskrbiva recimo v stilu lennona in onojeve..