torek, 15. januar 2008

Aperion gre naprej!


Opazil sem, da se lotevam glasbenih ustvarjalcev izmenoma, tuji - domači, sicer pa ne vem, kako sem lahko pozabil na bivše domače ;D in bodoče tuje(?!).
Aperion je zasedba, ki jo spremljam že vrsto let, saj je njen ustanovni član bil moj sošolec v gimnaziji. V tistih letih je Črt še iskal pravo KombiNacijo članov in kot je videti, jo je naposled le našel.
V soboto se je skupina po zmagi na slovenskem delu tekmovanja International Live Award (po nekaj krogih tekmovanja so na koncu opravili z vso, sicer močno, domačo konkurenco in se tako, kot ena od treh skupin, uvrstili v nadaljni boj za zmago in lepe nagrade) zdaj v četrtfinalu na Dunaju pomerila s šestimi skupinami iz Avstrije, Madžarske in s Slovaške. S seboj so pripeljali spremstvo (58 sopotnikov na avtobusu), ki je v nastopih zelo uživalo, ko pa je nastopila skupina Aperion, je Planet Music dobesedno eksplodiral. Vse je pokalo od energije. To je začutila tudi žirija, ki je nastop skupine zelo dobro ocenila, skupaj z glasovi publike pa je na koncu skupina zasedla drugo mesto in se skupaj s še dvema skupinama uvrstila v polfinale. Kot zanimivost naj omenim, da se kljub domačemu terenu nobeni od štirih domačih skupin ni uspelo uvrstiti dalje.
Posebnost glasbe, ki jo ustvarja sodelovanje sedmih šolanih posameznikov, je v tem, da združujejo dve osnovni zvrsti, moderen hard-rock/metal in klasiko. Tako je standardna rock zasedba oplemenitena z violo, violončelom in flavto (+frulico), pevkina interpretacija pa dve zvrsti prefinjeno zaorkoži v udarno klasiko oz. blagozvočen metal. Naj pa za občutek ekperimentalnosti in raznovrstnosti omenim še didgeridoo, ki na določenih mestih doda spet novo razsežnost edinstvenemu zvoku Aperiona. Vsekakor posebnost, ki ji je vredno prisluhniti.
Sicer pa je skupina Aperion verjetno skupina, ki ji me je uspelo največkrat pozitivno presenetiti. To pa zato, ker ne glede na to, kako odlično zvenijo, naslednjič zvenijo še boljše. In res ne vem, do kam še lahko gredo, ker so nazadnje zveneli skoraj popolno!

Aperion: Ü (uraden videospot)


Osebno/Informacije:
- Še dobro, da je skupina Essentia (bivši Stillborn) na koncertni pavzi, ker sicer vprašanje, če bi jim uspelo tako enostavno nizati vse te zmage. ;D
- Tina, kmalu ti prinesem zapiske.
- Na polfinale Live Awarda bosta marca skupino spremljala dva avtobusa - zagotovite si svoje mesto in jim pomagajte do finala! (Pot na Dunaj in nazaj, ogled centra mesta, koncert - smešno poceni)
- Naslednji koncert skupine bo 21.1.2008 ob 21.00 v Orto baru v Ljubljani (s predskupino Morannon, vstopnine ni!).

Oglejte si spletno stran skupine Aperion!
Aperion na myspace-u

4 komentarji:

MiškaStiška pravi ...

joj mene pa ime te skupine spomn na grscino (ki se jo ucim u soli). Drgac apeiron po grsko pomen prikazen... :D

peb ;)

p.s.: matej ful uzivam, k berm tvojo kombinacijo...

tejnula pravi ...

ja ja, kar je res je res ... črt je legenda, aperioni pa tud! kr tako naprej, pa očitno bo res treba it naslednjič zravn na dunaj navijat ... upam, da se vidmo tam :D

Matej Virtič pravi ...

(->mojca)
hvala mojca, me veseli, da ti je KombiNacija všeč, js si bom tud enkrat vzel čas pa pregledal bloge vseh mojih bralcev - moram začet zdaj, ko vas še ni tolk..

(->tejnula)
no, se vidimo najprej dans v ortoju ne?

tejnula pravi ...

ja jst sm bla tam, kje si bil pa ti? :D ja ja, če vas ni blo tam, ste zamudil quite a show ... We want more! We want more! We want more!! :D